galatsitv.gr
Greece Politics Election Debate
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate: H αποτίμηση της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών

Κοινοποίηση

Εντός του αυστηρού πλαισίου που είχε ορίσει η διακομματική επιτροπή, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί ανέπτυξαν τις θέσεις τους στις έξι θεματικές ενότητες του χθεσινού debate στην ΕΡΤ, ενώπιον των έξι δημοσιογράφων και του τηλεοπτικού κοινού.

Η πρώτη αποτίμηση από την πλευρά της ΝΔ έρχεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με ανάρτησή του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο βασικός του στόχος ήταν να μιλήσει στους πολίτες για το πρόγραμμα της ΝΔ και το πώς θα συνεχίσει «στον δρόμο της προόδου».

Η ανάρτησή του είναι εστιασμένη σε ορισμένες από τις βασικές του δεσμεύσεις, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία:

Κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ
Μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ
Θωράκιση των συνόρων και περαιτέρω ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας
Στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων
10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών
Ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας
Υλοποίηση των έργων που σχετίζονται με τις υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα
Ανεργία κάτω από το 10%
Τώρα όσον αφορά σε αυτό καθ’ αυτό το ντιμπέιτ, ο απολογισμός είναι πάρα πολύ θετικός, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.

“Ο κ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων. Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες προτάσεις επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του” αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε και νέα ανάρτηση, αυτή τη φορά στο Tik Tok όπου σχολιάζει με τον δικό του τρόπο την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών:

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί επίσης ικανοποίηση. Θεωρούν ότι έγινε σαφής η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πέρασαν τα μηνύματα τα οποία επιθυμούσαν, με κυρίαρχο το ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης. Θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πιο ζωηρός στο ντιμπέιτ, δεν άφησε να πέσει κάτι κάτω και γι αυτό επανερχόταν σε πράγματα που είχαν λεχθεί νωρίτερα για να απαντήσει, αφιερώνοντας τα πρώτα δευτερόλεπτα στον χρόνο του, στην απάντηση στα προηγούμενα ή και για να θέσει ζητήματα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια του να πει τις προτεραιότητες του κόμματός του και τις βασικές θέσεις αλλά και για ζητήματα τα οποία θεωρούν προνομιακό τους πεδίο στην Κουμουνδούρου, όπως για παράδειγμα τις παρακολουθήσεις, μπόρεσε να να βγει μπροστά και να πει και τη θέση του, αλλά και να απαντήσει σε άλλα ζητήματα όπως τα οικονομικά όταν εκείνος έκρινε. Πάντως από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι με τις απαντήσεις που δόθηκαν αναδείχθηκαν οι πολιτικές διαφορές Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι επανέλαβε τη θέση του ότι θέλει μια πρώτη ευκαιρία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς τους εξαναγκασμούς των μνημονίων και από εκεί και πέρα θεωρούν ότι το δίλημμα είναι αν θα ψηφίσουν οι πολίτες Μητσοτάκη για τη συνέχιση αυτών των πολιτικών που κατά την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε αδιέξοδο ή αν θα εμπιστευτούν το ΣΥΡΙΖΑ για μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Σε ότι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες και έτσι καταδείχθηκε και η απόσταση στη στρατηγική αλλά και στο σκεπτικό που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία για τις ανάγκες των πολιτών.

Στο θέμα της κοστολόγησης του προγράμματος έχει ασκηθεί κριτική από την κυβέρνηση, ενώ άλλο ζητούμενο είναι το θέμα των υποκλοπών. Για την κοστολόγηση λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας και είπε ότι ήταν η κυβέρνηση που έδωσε 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, ενώ χρήματα μπορούν να βρεθούν από όσους έχουν κερδοσκοπήσει από τη Siemens και από όσες επιχειρήσεις έβγαλαν δισεκατομμύρια την περίοδο της κρίσης. Τώρα, ειδικότερα για τις παρακολουθήσεις, στέκονται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε για πρώτη φορά να αποκαλέσει σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών και θεωρούν ότι ακριβώς η παρέμβασή του σε αυτό το σημείο ήταν που έδωσε και πόντους στον Αλέξη Τσίπρα. Διατυπώνουν ερωτήματα για το ποιος και γιατί παρακολουθούσε τον κύριο Ανδρουλάκη, αφού δεν παρακολουθούνταν για εθνικούς λόγους και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Ικανοποίηση επικρατεί και στη Χαριλάου Τρικούπη από την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Αλλαγής στο χθεσινό ντιμπέιτ. Τονίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε απαντήσεις εκεί που έπρεπε και ανέδειξε τις διαφορές οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στο κόμμα του και τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωνουν δε ότι με την τοποθέτησή του έδειξε ότι υπάρχει και η θέση αλλά και η πυξίδα και ο ορίζοντας για την επόμενη μέρα.

Λένε ακόμα ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ουσιαστικός, μεστός, μαχητικός, μίλησε προγραμματικά. Απάντησε σε όλα τα ζητήματα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Αυτό που τονίζουν από το επιτελείο του κυρίου Ανδρουλάκη είναι ότι παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης ότι η υποκλοπή ήταν παράνομη. Και σημειώνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είπε ότι θα στείλει κανέναν φυλακή. Είπε το αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδώσει ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη νωρίτερα σημείωσε ότι οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη όσοι έκαναν δηλητηριώδεις αναρτήσεις από τον ίδιο, από την οικογένειά του και το ΠΑΣΟΚ. Επίσης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι έχει στο μυαλό του το γερμανικό μοντέλο και μίλησε για πρόσωπα κοινής αποδοχής στις θέσεις του πρωθυπουργού και των βασικών υπουργείων που θα εκφράζουν, όπως τόνισε, την προγραμματική σύγκλιση.

Από την πλευρά του αυτό που τονίζει το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι οι αντιρρήσεις τις οποίες έχει για την ελευθερία του διαλόγου. Τονίζει ότι το ντιμπέιτ πρέπει να είναι πιο ανοικτό, πιο ελεύθερο. Το ΚΚΕ σημειώνει ότι διαπιστώθηκε και πάλι η άβυσσος η οποία υπάρχει ανάμεσα στο ΚΚΕ και τα κόμματα εξουσίας. Μάλιστα με σχόλια στέκονται σε ειδικά σημεία αναφορές τις οποίες έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόσο για τους εξοπλισμούς, για τον κατώτατο μισθό, για τη μείωσή του, για τη μείωση των φόρων και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ειδικές αναφορές έγιναν και για την κατάργηση της ελάχιστης βάσεις εισαγωγής.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, σύμφωνα με το επιτελείο του, μίλησε με καρδιά και με ψυχή. Ήταν πραγματικός, είπε αυτά τα οποία πιστεύει και τα επανέλαβε και στο χθεσινό ντιμπέιτ.

“Είναι αυτός που είδατε χτες ο Γιάνης Βαρουφάκης με θέσεις και μπορεί να υπερκεράσει όλες τις αντιθέσεις και όλες τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις που μπορεί να ακούσει από τα υπόλοιπα κόμματα, από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς“, τονίζεται από το επιτελείο του. Όπως τονίζουν, ο οποίος έδειξε ότι και πρόγραμμα έχει και όραμα έχει, αλλά και πυξίδα για την επόμενη μέρα.

ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης – Υποψηφιότητες έως τις 22 Απριλίου

ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Γαλατσίου: Αναμένουμε την καταδίκη των εκτροπών στο Γαλάτσι από όλους

«Ο Άγιος Γεώργιος» είναι το έκθεμα του μήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΜΙΝΙ