galatsitv.gr
Bf58a74fad59b403528573d5ac84d5ff
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανησυχία του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και η επιθυμία της Ελλάδας για ειρήνη στη Γάζα

Κοινοποίηση

Κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας: Αντίκτυποι και Αντιδράσεις

Στο πλαίσιο της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στην Λωρίδα της Γάζας, η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Σίγκριντ Καγκ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία και τονίζοντας ότι «οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων».

Η κυρία Καγκ καταδίκασε κατηγορηματικά την κακομεταχείριση των ομήρων και επισήμανε τις σοβαρές ανησυχίες ότι μπορεί να υποστούν σεξουαλική βία και κακοποίηση. Ανέφερε επίσης, πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται εκτενείς δολοφονίες και τραυματισμοί αμάχων, καθώς και καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών στη Γάζα. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε.

Η ειδική συντονίστρια επαναβεβαίωσε την έντονη έκκληση της για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Απέρριψε τον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού, τονίζοντας ότι αυτός θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου.

Σύμφωνα με την κυρία Καγκ, η κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνιστά μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι οι καταυλισμοί Παλαιστινίων προσφύγων στη βόρεια Δυτική Όχθη αδειάζουν και οι υποδομές υφίστανται σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων.

Ανθρωπιστική Κρίση και Καταστάσεις Εκτάκτου Ανάγκης

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε ότι καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα, το κλείσιμο όλων των διαβάσεων για την ανθρωπιστική βοήθεια από τους Ισραηλινούς έχει συμπληρώσει 20 ημέρες, αποτελώντας τη μεγαλύτερη παύση εισόδου βοήθειας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Κάθε μέρα που περνάει διαβρώνει περαιτέρω την πρόοδο που είχαν σημειώσει τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι μας στη συγκέντρωση και παράδοση βοήθειας κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Φαρχάν Χακ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού τους και των δραστηριοτήτων τους στη Γάζα, ιδίως μετά τη δολοφονία έξι μελών του προσωπικού και τον τραυματισμό πολλών άλλων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε ένα σαφώς καθορισμένο συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών.

«Απαιτούμε απαντήσεις εκ μέρους τους», τόνισε ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Καταστάσεις στη Δυτική Όχθη και Επιπτώσεις

Όσον αφορά τη Δυτική Όχθη, το OCHA δημοσίευσε στοιχεία από έρευνα που καταγράφει τα εμπόδια στη μετακίνηση στην κατεχόμενη περιοχή. Καταγράφηκαν σχεδόν 850 σημεία ελέγχου και άλλα φυσικά εμπόδια, με 30 νέα εμπόδια να έχουν εγκατασταθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, κυρίως μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ, Φίλιπ Λαζαρίνι, σημείωσε ότι συμπληρώθηκαν 60 ημέρες από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ο ίδιος τόνισε ότι τέτοιες στρατιωτικοποιημένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν ο νέος κανόνας στη Δυτική Όχθη, καλώντας την κοινότητα να αναστρέψει την κλιμάκωση της βίας.

Η Θέση της Ελλάδας και Διεθνείς Αντιδράσεις

Η Ελλάδα, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της πρέσβη Ευάγγελου Σέκερη, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για την απώλεια μελών του προσωπικού της UNOPS και UNRWA, καθώς και την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών. Δήλωσε ότι «ο κόσμος λαχταρά την ειρήνη στη Γάζα» και υπογράμμισε ότι και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν μια καλύτερη ζωή και μια διαρκή ειρηνική λύση.

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τη σημαντική επίδραση της εκεχειρίας και της συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων, ενώ ταυτόχρονα εκδήλωσε βαθιά ανησυχία για την επανέναρξη των εχθροπραξιών και την αύξηση των θυμάτων. Καταδίκασε επίσης τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Οι κάτοικοι της Γάζας υποφέρουν εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Χαμάς», ανέφερε ο κ. Σέκερης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας και διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Προοπτικές Ειρηνικής Λύσης

Η Ελλάδα επανέλαβε τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο και κάλεσε σε σεβασμό της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης. Υπογράμμισε ότι η απόκτηση εδαφών διά της βίας είναι απαράδεκτη βάσει του διεθνούς δικαίου και εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των εποικιστικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Όχθη, οι οποίες υπονομεύουν τη δυνατότητα για μια δίκαιη λύση.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την αποκλιμάκωση της βίας και στήριξε τις διεθνείς προσπάθειες για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη για μια Παλαιστινιακή Αρχή που να ασκεί αποτελεσματική διακυβέρνηση και τόνισε τη σημασία της ελπίδας για τον παλαιστινιακό λαό.

Η μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέσβης Ντόροθι Σέι, απέδωσε την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη Χαμάς και υπογράμμισε ότι «η οργάνωση φέρει την πλήρη ευθύνη για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα». Τόνισε ότι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η Χαμάς είχε συμφωνήσει σε προτεινόμενους διαλόγους ειρηνικής επίλυσης.

Η Ισραηλινή Θέση

Το Ισραήλ διά του Μονίμου Αντιπροσώπου του στον ΟΗΕ, πρέσβη Ντάνι Ντανόν, επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν αρκετά ανώτερα στελέχη της Χαμάς» στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα σταματήσει έως ότου όλοι οι πολίτες της επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η Γαλλία μέσω εκπροσώπου της κάλεσε το Ισραήλ να «επαναλάβει άνευ όρων την ανθρωπιστική βοήθεια και να τερματίσει τους βομβαρδισμούς», υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του διαλόγου και της ειρηνικής προσέγγισης.

Ο αντίκτυπος της τρέχουσας κρίσης αποτυπώνεται όχι μόνο στις ανθρώπινες ζωές αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με τις διεθνείς οργανώσεις να ζητούν επείγουσες λύσεις πριν από την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει την προσεχή εβδομάδα την υποψηφιότητά του

Υπ. Μετανάστευσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών

Μητσοτάκης Σημαντική Πρόοδος στις Διαπραγματεύσεις Επανένωσης Κύπρου και Ελλάδας

user 3