galatsitv.gr
Ef1eda55136fcb59fb88d3bdabeb709f
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τραμπ επιδιώκει την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με το Ιράν

Κοινοποίηση

Ο Τραμπ επιθυμεί να αναπτύξει «σχέση εμπιστοσύνης» με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την επιθυμία» να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με το Ιράν, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του, Στιβ Γουίτκοφ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε την Παρασκευή. Ο Γουίτκοφ αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος Τραμπ στην Τεχεράνη, αποκαλύπτοντας την πρόθεση του αμερικανού προεδρικού γραφείου να επαναφέρει το διάλογο σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις 7 Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έστειλε μια επιστολή προς το Ιράν, χώρα που θεωρείται στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ. Η επιστολή περιείχε προτάσεις για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παρόλο που η Τεχεράνη ερμήνευσε αυτό το μήνυμα ως απειλή, οι λεπτομέρειες της επιστολής παρέμειναν αδιευκρίνιστες έως πρόσφατα.

Ο Γουίτκοφ δήλωσε ότι η επιστολή περιλαμβάνει ακριβώς το εξής: «Είμαι πρόεδρος της ειρήνης. Αυτό επιθυμώ. Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε τα όπλα. Πρέπει να μιλήσουμε». Αυτή η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Τάκερ Κάρλσον, πρώην του Fox News και νυν ανεξάρτητο παρουσιαστή.

Συνέχισε δηλώνοντας ότι «πρέπει να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα που θα διασφαλίσει ότι κανένας δεν θα ανησυχεί για τη στρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σας προγράμματος, και θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, διότι η εναλλακτική δεν είναι ευχάριστη».

Η δήλωση του Γουίτκοφ αναφέρει επίσης ότι «οι Ιρανοί έχουν απαντήσει μέσω διαφόρων διαύλων και άλλων χωρών», χωρίς να επεξηγήσει περαιτέρω την κατάσταση.

Ο Γουίτκοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να υπάρξει διπλωματική λύση στην κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ), το οποίο είναι η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι δύο χώρες έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 1980, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επιβάλλουν κυρώσεις που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία. Ο Γουίτκοφ πρόσθεσε ότι ο Τραμπ είναι ανοιχτός σε ευκαιρίες για να διευθετήσει τις διαφορές με το Ιράν και να «ξανακάνει τη χώρα μεγάλη». Ο Γουίτκοφ, επενδυτής στον τομέα των ακινήτων και δικηγόρος, έχει αναλάβει σημαντικές αποστολές από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, περιλαμβάνοντας ζητήματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή και τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, αντέτεινε την αμερικανική στάση, δηλώνοντας: «Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απειλές δεν θα τους βγάλουν πουθενά» και ότι «θα γίνουν θύματα σοβαρών συνεπειών αν βλάψουν το ιρανικό έθνος».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ανήγγειλε πως η Τεχεράνη θα απαντήσει επίσημα στην επιστολή του Τραμπ «τις επόμενες ημέρες», υπογραμμίζοντας την κρίσιμη σημασία της διπλωματικής απάντησης.

Οι Δυτικές χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, κατηγορούν το Ιράν εδώ και δεκαετίες ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, μια κατηγορία που η Τεχεράνη συνεχώς διαψεύδει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, επισκεφτείτε το ertnews.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις μας στο Google. Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook. Ακολουθήστε μας στο Twitter. Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube. Γίνετε μέλος στο κανάλι μας στο Viber.

Σημείωση: Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:
– Αναφορά της πηγής ως ertnews.gr κατά τη διάρκεια της αναφοράς.
– Όταν αυτό απαιτείται, να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΔΡΑΜΑΣ 

Η ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών στο Ελ. Βενιζέλος και η πιθανή αποκατάσταση των δρομολογίων προς Χίθροου

user 3

 – Ξεκίνησε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου η λειτουργία πεζοφάναρου κοντά στην πρώτη είσοδο του Άλσους Βεΐκου για την ασφαλή διέλευση των πεζών