galatsitv.gr
[367706] ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ" (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / Eurokinissi)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Στη φυλακή οι συλληφθέντες, οι 4 αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ο ένας αποδέχτηκε συνέργεια – «Σιωπηλός» ο πυροτεχνουργός

Κοινοποίηση

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους και οι έξι συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης». Κατά την απολογία τους οι 4 απο τους 6 κατηγορούμενους αρνήθηκαν τις κατηγορίες εις βάρος τους που αφορούν την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τράπεζα των Πετραλώνων τον περασμένο Γενάρη αλλά και εμπλοκή στην αποστολή πακέτου με εκρηκτικά στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Οι έξι, όπως και οι έγκλειστοι συγκατηγορούμενοι τους, βαρύνονται με κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες που αφορούν συνολικά πέντε ενέργειες της οργάνωσης, τρεις μέσα στο 2023 και δύο τους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα.

Ενώπιον της ανακρίτριας για να δώσουν εξηγήσεις για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, οι περισσότερες σε βαθμό κακουργήματος, βρέθηκαν οι 6 από τους 10 συλληφθέντες από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οι υπόλοιποι 4 ,ανάμεσά τους και ο φερόμενος εγκέφαλος της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» είναι κρατούμενοι φυλακών για ληστείες και άλλα αδικήματα.

Μέλη της οργάνωσης σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε τράπεζα των Πετραλώνων τον περασμένο Γενάρη.

«Αποδέχομαι τη συμμετοχή μου ως οδηγός σε αυτή την πράξη. Δεν αποδέχομαι καμία άλλη. Γνωρίζω δύο από τους συγκατηγορούμενους μου που δεν έχουν καμία σχέση με τους υπόλοιπους», υποστήριξε ο 36χρονος κατηγορούμενος.
  
Ανάμεσα στις 5 ενέργειες που αποδίδονται στην οργάνωση είναι και η αποστολή αυτού του τρομο-πακέτου στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με παραλήπτη την Πρόεδρο Εφετών, η οποία είχε χειριστεί ποινικές εκκρεμότητες του 36χρονου αναρχικού-ληστή που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης. Ο μηχανισμός που αποτελούνταν από περίπου μισό κιλό εκρηκτικά σε περίπτωση που ανοιγόταν ο φάκελος και γινόταν έκρηξη, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πολλές ανθρώπινες απώλειες. Στο μηχανισμό-σύμφωνα με τις αρχές ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό του ενός από τους δυο στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί
  
Ο κατηγορούμενος Στρατιωτικός είπε, «αρνούμαι όλες τις κατηγορίες κρίνοντας τες ως ανυπόστατες και ανεδαφικές. Ουδέποτε εντάχθηκα στην φερόμενη τρομοκρατικής οργάνωση ενώ από τα φερόμενα ως μέλη αυτής γνωρίζω μόνο λόγω συνυπηρέτησης σε ίδια μονάδα τον έναν εκ των συγκατηγορουμένων μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 6 κατηγορουμενους, οι 4 αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες, ο πυροτεχνουργός της Πολεμικής Αεροπορίας τήρησε το δικαίωμα της σιωπής και ενας 36χρονος αποδέχθηκε μόνο μια επιμέρους πραξη.
 
Ο οπλισμός που κατασχέθηκε, εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική σε σπίτι συλληφθέντα στο Γαλάτσι.

«Αρνούμαι τα πάντα. Δεν είχα καμία γνώση και καμία σχέση. Ιδεολογικά δεν ξέρω που ανήκουν οι υπόλοιποι και τι αντιπροσωπεύουν. Εγώ είχα τυχαία συμπτωματική κοινωνική επαφή με έναν εκ των συγκατηγορουμένων», δήλωσε ο 52χρονος κατηγορούμενος.  

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες κυρίως στις χειρόγραφες σημειώσεις, τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τα usb sticks που βρέθηκαν στην κατοχή των κατηγορουμένων. Προσπαθούν να διαπιστώσουν τι επιθέσεις σχεδίαζε στο μέλλον η οργάνωση, αλλά και εάν εμπλέκεται σε παλαιότερες  τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε σημειώσεις του έγκλειστου, φερόμενου αρχηγού της οργάνωσης βρέθηκαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, σε δικαστικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, που όπως φαίνεται είχαν στοχοποιηθεί.  

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Πηγή: http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συγκέντρωση Χριστουγεννιάτικων δώρων στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα έργα του μετρό στο Γαλάτσι

Running to the SkyΑγώνας δρόμου 5 χλμ. για καλό σκοπό