galatsitv.gr
Palestinipresvis12 (1)
ΓΑΛΑΤΣΙΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, από τους Γαλατσιώτες που γέμισαν το Δημαρχείο.

Κοινοποίηση

Την Κυριακή το πρωί η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο ισόγειο του Δημαρχείου, γέμισε ασφυκτικά από πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φορέων της πόλης μας και  προσήλθαν στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Την εισήγηση με ένα κατατοπιστικό ιστορικό για το Παλαιστινιακό  θέμα-δράμα  έκανε ο Αρης Παπαδοκωστόπουλος ,πρώην δημοτικός Σύμβουλος , ο οποίος ως μέλος της πρωτοβουλίας “Ένα καράβι για τη Γάζα” συμμετείχε την άνοιξη του 2010 στην αποστολή του Στόλου Ελευθερίας, που δέχτηκε την δολοφονική επίθεση απόι το Ισραήλ.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα  κος Υussef Dorkhom, η ομιλία του οποίου , προκάλεσε συγκίνηση, θυμό και αποτροπιασμό για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες.

O Πρέσβης της Παλαιστίνης ξεκίνησε την ομιλία του, ζητώντας από το ακροατήριο να τηρήσει  ενός λεπτού σιγή, προς τιμή όλων αυτών που σκοτώθηκαν ,υπερασπίζοντας την πατρίδα τους από την βάρβαρη ισραηλινή κατοχή.

Ένα Ισραήλ, που όπως είπε, δεν πολεμά έναν οργανωμένο στρατό, μια γειτονική χώρα, αλλά επιχειρεί και διαπράττει μια γενοκτονία  κατά ανυπεράσπιστων , καθιστώντας την Γάζα μια πόλη φάντασμα.

Ευχαρίστησε  εκ’ μέρους του παλαιστινιακού λαού από τα βάθη της καρδιάς του ,  για την μεγάλη αυτή εκδήλωση αλληλεγγύης , με την Αοποία εκφράζεται η υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα στην Γάζα και την υπόλοιπη  κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με νούμερα στις θηριωδίες του ισραηλινού στρατού, που διαπράττονται καθημερινά σε όλη τη Παλαιστίνη, αλλά κυρίως στη Γάζα, με τους βομβαρδισμούς σχολείων, νοσοκομείων, χώρων λατρείας  και σπίτια, σκοτώνοντας  Παλαιστίνιους αμάχους μέσα σε αυτά, σκοτώνοντας χιλιάδες αθώα παιδιά και τις μητέρες τους,
Πρόκειται όπως είπε, για έναν αναγκαστικό-βίαιο  εκτοπισμό, μια  εθνοκάθαρση , μπροστά στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι σκηνές που βγαίνουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας είναι σκηνές μιας ακατανόητης καταστροφής .

Ο λαός της Παλαιστίνης  σφάζεται καθημερινά από το Ισραήλ.

12.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και στη δυτική όχθη, συμπεριλαμβανομένων  5.000 παιδιών ,  4000 γυναικών και μητέρων και περίπου 1.000 ηλικιωμένων.
Έχουν σκοτωθεί 200 γιατροί και νοσοκόμες , 56 δημοσιογράφοι, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 30.000 πολίτες, το 75% εξ’ αυτών γυναίκες και παιδιά.
Μπορείτε να κατανοήσετε αυτά τα στοιχεία;

260 σχολεία και 245 θρησκευτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς καθώς και 25 νοσοκομεία, 52 ιατρικά κέντρα και 55 ασθενοφόρα.

Το Σάββατο 500 άρρωστοι και τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι  με την βία και τα όπλα , αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο l-Shifa , μένοντας χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Την ίδια μέρα, οι  ισραηλινοί  βομβάρδισαν τα σχολεία Al-Fakhoura και Tal-Al-Zaatar στη πόλη  Jabalya, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους που είχαν καταφύγει  εκεί για να γλιτώσουν από τον βομβαρδισμό

Εικόνες που μεταδόθηκαν ζωντανά, έδειχναν πτώματα, άψυχα, στο έδαφος χωρίς κανείς να μπορεί να τα μεταφέρει για ταφή.

43.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 225.000 σπίτια έχουν βομβαρδιστεί και είναι ακατοίκητα, δηλαδή το 60% των σπιτιών στη Γάζα.

Το πιο οδυνηρό συναίσθημα όμως  τόνισε,  είναι ότι ορισμένες χώρες εξακολουθούν να υποστηρίζουν και να υποκινούν τους Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, δίνοντάς τους το πράσινο φως να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου με το πρόσχημα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα».

Όταν ξέρουμε μέχρι τώρα και έχουμε προειδοποιήσει τους ελεύθερο κόσμο, τη  δημοκρατική δύση, ότι δεν είναι αυτοάμυνα αλλά θέμα συστηματικής εθνοκάθαρσης που ξεκίνησε στις αρχές αυτού του αιώνα.

Πολλοί δυτικοί ηγέτες κάθονται και μας κουνούν το δάχτυλο, ανίκανοι να εφαρμόσουν κυρώσεις ή πιέσεις στο Ισραήλ για την επιθετικότητά του, που ισοδυναμεί  με εγκλήματα πολέμου, αφού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την 4η Σύμβαση της Γενεύης, η  συλλογική τιμωρία παραβιάζει τους  κανόνες πολέμου. Μια σύμβαση την οποία υπέγραψε και το Ισραήλ  στις 6 Ιουλίου 1951.

Ο όρος αυτοάμυνα, δικαιολογεί άραγε τον βομβαρδισμό πολιτικών υποδομών, την παρεμπόδιση της παροχής νερού, τροφίμων, ηλεκτρισμού, καυσίμων και φαρμάκων σε ένα  έναν πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στη μεγαλύτερη υπαίθρια κατασκήνωση  στον κόσμο?

Αυτή η εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης, είναι προσχεδιασμένη.

Οι Παλαιστίνιοι όμως, έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και θα ζήσουν, όπως ακριβώς πολέμησαν και στο παρελθόν , όταν  πολλοί εισβολείς ανά τους αιώνες,  ήρθαν στην Παλαιστίνη, και προσπάθησαν να εγκατασταθούν , αλλά τελικά εκδιώχθηκαν. Ούτε αυτή τη φορά, θα είναι διαφορετικό. Προσπαθούν να τρομάξουν τους Παλαιστίνιους με όλες αυτές τις σφαγές και τη γενοκτονία, αλλά οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πολύ καλά,  ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε και δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την πατρίδα τους.

Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ηττηθεί ποτέ και δεν θα υποκύψει ποτέ στον Ισραηλινό τρομοκρατία.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τους Έλληνες είπε ότι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τις έννοιες της ελευθερίας και των αγώνων, αφού έχουν ζήσει κι αυτοί ανάλογες τραγωδίες, αδικίες και κατοχή.

Όπως είπε, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης κατέθεσε στεφάνι, για να τιμήσουν  τους ήρωες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και βλέποντας την παλαιστινιακή σημαία στη πρώτη γραμμή των εκδηλώσεων , αισθάνονται για μια ακόμα φορά την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους Έλληνες για την αλληλεγγύη τους.

Ο Πρέσβης έκανε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, να αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης πρωτεύουσά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Δεκέμβριο του 2015.

Τελειώνοντας έκανε έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Γαλατσίου και τον  Δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο(τον οποίον ευχαρίστησε), να υπογράψει συμφωνία αδελφοποίησης με κάποιον Παλαιστινιακό Δήμο, θυμίζοντας,  ότι στις 25 Μαΐου του τρέχοντος έτους, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύτης  ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δημοσίων Αρχών της Παλαιστίνης, για  την αδελφοποίηση  ελληνικών και παλαιστινιακών δήμων.

Στην συνέχεια μια μαθήτρια Γυμνασίου απήγγειλε ποίημα παλαστίνιου ποιητή. Ποίημα απήγγειλε και  Χρύσα Χαραλαμπίδου .

Η Ρένα Πετροπόλου διάβασε μια αφήγηση του Dr. Gabor Mate’ 

O Gabor Mate’, είναι ένας από τους διασημότερους γιατρούς και συγγραφείς ανά τον κόσμο, διακεκριμένος για το επιστημονικό έργο του πάνω στο τραύμα και τις μακρόχρονες επιπτώσεις αυτού,  Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1944 από γονείς Εβραίους. Οι παππούδες του δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς όταν εκείνος ήταν μόλις 5 μηνών, ενώ ο πατέρας του βασανίστηκε από τους Ναζί.

Όταν ο ίδιος ο Maté βρέθηκε στην περιοχή και είδε με τα μάτια του τη σκληρότητα της κατοχής, την κακοποίηση που βίωναν οι Παλαιστίνιοι, την απόλυτη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, την καταστροφή των περιουσιών τους, τον εξευτελισμό τους, δεν μπορούσε παρά να θρηνεί. Λέει, μάλιστα, ότι τα πράγματα σήμερα, ακόμα και πριν τον πρόσφατο πόλεμο, είναι πολύ χειρότερα από τότε. 

«Πρόκειται για την πιο μακρόχρονη επιχείρηση εθνοκάθαρσης του 20ου και 21ου αιώνα» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΔΜΗΕ: Σε δημόσια διαβούλευση το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025-2034

Αθρόα προσέλευση στην εκδήλωση «Εσύ με ξέχασες, εγώ σε θυμάμαι και είμαι εδώ!» του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αίτηση επιδότησης