galatsitv.gr
Lesvion.jpg
ΓΑΛΑΤΣΙΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα παραδοσιακό ουζερί με αιγαιοπελαγίτικη αύρα στο Γαλάτσι -Σερβρίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από το 1965

Κοινοποίηση

Το ουζερί «Λέσβιον» στο Γαλάτσι εδώ και πενήντα οχτώ χρόνια, με τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά του είναι ο ορισμός του all time classic.

Βασικά, βρίσκεται σε μία ήσυχη γειτονιά Αγριτών – η Άγρα είναι ένα από τα ορεινά χωριά του νησιού- όπου βρήκαν καταφύγιο όσοι τη δεκαετία του ‘60 μία καλύτερη τύχη στο κλεινόν άστυ. Ο λόγος που επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο είναι τα νταμάρια, όπου οι περισσότεροι έβρισκαν δουλειά. Μάλιστα. δημιούργησαν και έναν κοινωνικό πολιτιστικό σύλλογο των απανταχού Αγριτών Λέσβου, τον Άγιο Δημήτριο», για να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση του τόπου τους.

Κάπως έτσι δύο ξαδέρφια από το νησί, ο Βασίλης και ο Δημήτρης Ταστάνης, αποφάσισαν το 1965 να ανοίξουν αυτό το μικρό στέκι, όπου κατά κανόνα σύχναζαν οι συγχωριανοί και αντάλλαζαν τα νέα τους. Με τα χρόνια επιχείρηση άλλαζε συνέχεια χέρια. Το 1986 όμως πέρασε στον Τάκη Κακαρώνη, που μέχρι σήμερα μαζί με τον γιο τον Περικλή, κάνουν θαύματα στην κουζίνα τους.

Στην αρχή, το λειτουργούσαν ως παραδοσιακό καφενείο με τάβλι, χαρτιά και όλα τα σχετικά, που τηγάνιζε και κάνα ψαράκι, μέχρι που αποφάσισαν τελικά να το μετατρέψουν σε ουζερί με θαλασσινές γεύσεις, φέρνοντας την αύρα του Αιγαίου στην καρδιά της Αθήνας. Η φήμη του «Λέσβιον» οφείλεται στο «από στόμα σε στόμα» και σήμερα πια το μαγαζί έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες, με τους οποίους οι ιδιοκτήτες διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Από το 2008, ο Περικλής, που δούλευε από μικρός κοντά στον πατέρα του, ανέλαβε τα ηνία και αποφάσισε πια να μένουν κλειστά τις Δευτέρες για να ξεκουράζεται, γεγονός που στην αρχή παραξένεψε τον κύριο Παναγιώτη. Οι πελάτες όμως αποδέχτηκαν εύκολα αυτή την αργία και έτσι πια το «Λέσβιον» λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή.

Θα το βρείτε κρυμμένο στις ανηφοριές του Γαλατσίου, αλλά όταν φτάσετε εκεί θα το αναγνωρίσετε αμέσως από τα χταπόδια, που κρέμονται από την ξύλινη πρόσοψη και λιάζονται.Κι αυτά έρχονται από το νησί, δεν τα παραβράζουν, αντίθετα τα αφήνουν πολλές ώρες στον ήλιο για να μαλακώσουν και τα ψήνουν στα κάρβουνα μαστορικά, κρατώντας τα τραγανά απέξω και ζουμερά από μέσα. Να ξέρετε όμως ότι εκεί το πάρκινγκ είναι λίγο δύσκολο λόγω των ανηφορικών δρόμων.

Τι άλλο θα φάτε στο «Λέσβιον», το ουζερί στο Γαλάτσι με τις θαλασσινές γεύσεις
Πέρα από τα χταπόδια, που είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού,υπάρχει ένας μικρός εκλεκτός κατάλογος, που μυρίζει θάλασσα. Οι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να περιοριστούν στα λίγα και καλά, γιατί τους ενδιαφέρει να σερβίρουν μόνο ό,τι πιο φρέσκο βρίσκουν στην αγορά. Από τα ατού τους, οι σαρδέλες που τις παστώνουν μόνοι τους,αλλά και η δική τους λακέρδα.

Δοκιμάστε επίσης σουπιές με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μελιτζάνες και μελάνι, τις συγκλονιστικές γαρίδες σαγανάκι με πιπεριές,τ υρί φέτα και μπαχαρικά, αλλά και αχνιστά μύδια. Το τηγάνι εδώ είναι ελαφρύ και κάνουν σε αυτό καλαμαριά, θράψαλα, αθερίνα, γαύρο μαριδάκι, κουτσομούρα και μπαρμπούνι, αλλά και κεφτεδάκια, για όσους δεν αγαπούν τα ψαρικά. Ανάλογα το τι την εποχή και το τι βγάζει βάρκα ,θα βρείτε κι άλλα ψάρια, αλλά αν θέλετε κάποιο μεγαλύτερο, όπως φαγκρί, συναγρίδα, ή ψαρόσουπα, πρέπει να το ζητήσετε από πριν πας να ετοιμάσουν.

Ο Περικλής όμως αγαπάει πολύ τα όσπρια και τα μαγειρεύει εξαιρετικά, οπότε μην παραλείψετε να προσθέσετε στην παραγγελία σας κοκκινιστούς γίγαντες, κουκιά, ρεβίθια ή φάβα, αλλά και ένα ψητό λαδοτύρι, που μοσχοβολάει. Στο τέλος, θα σας κεράσουν γιαούρτι με βύσσινο και χαλβά σιμιγδαλένιο, γιατί και ο κύριος Παναγιώτης και ο γιος του διακρίνονται για την ευγένειά τους.

Φυσικά, σε ένα ουζερί με καταβολές από τη Μυτιλήνη, δεν μπορεί να λείπει το ούζο. Θα βρείτε 23 ετικέτες από παραγωγούς του νησιού, αλλά και 8 τσίπουρα – το ένα εξ αυτών είναι το τουρκικό yeni raki ,νώ το κρασί τους έρχεται από τη Λήμνο και είναι Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Όλα τα έχουν δοκιμάσει πρώτα οι ιδιοκτήτες, γιατί δεν θα έβαζαν ποτέ τίποτα στο μαγαζί τους που δεν θα έπιναν και δεν θα έτρωγαν οι ίδιοι.

Αυτό είναι κξαι η κρυφή συνταγή του «Λέσβιον» του εδώ και τόσα χρόνια, απλά, λιτά και πεντανόστιμα συνεχίζει μια μακρά παράδοση και έχει γίνει το πιο αγαπημένο μυστικό της πόλης.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, 210 2923689

bovary.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διαδικτυακή ενημέρωση, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 18:00, για τους επαγγελματίες της πόλης σχετικά με τις εργασίες της Γραμμής 4 του μετρ

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο ΠΑΛΑΙ

Διανομή προϊόντων την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ